DA: Gomarus College Assen 1 – Gomarus College Assen 2

Dag 1. We zijn nog maar net begonnen, maar we worden meteen al getrakteerd op een absolute kraker: Gomarus College Assen 1 – Gomarus College Assen 2. Een derby waar ze in Manchester niet vies van zouden zijn. En net zoals in Spakenburg, waar de blauwen en de rooden elkaar op zaterdag de hersens inslaan en op zondag naast elkaar in de kerkbanken zitten, zo zullen ook deze meiden na de vakantie weer gewoon samen door de school wandelen. 

Voorbeschouwing

Tijdens de selectieprocedures op het Gomarus is er in enige mate ook geselecteerd op het niveau van de speelsters, dus in theorie zou Assen 1 hier toch moeten gaan winnen. Maar de bal blijft rond en Rosalie, Romee en Nienke (van Dieren) zien voor hun team toch zeker kansen: ‘Als we goed spelen, kunnen we zeker bij ze in de buurt blijven.’ Ook coach Henriette ruikt kansen: ‘De laatste wedstrijd hebben we ontspannen kunnen spelen, dus ik hoop dat de meiden dat kunnen meenemen in deze wedstrijd’. 

Bij de meiden van Assen 1 hebben ze in ieder geval wel de hoop dat ze met 2-0 zullen winnen, maar er is toch een zekere spanning: ‘We hebben maar een paar keer samen met ze getraind, dus we weten nog niet hoe goed ze straks zullen spelen.’, aldus Amarin. Ook bij coach Ronald zit er wat spanning, maar hij wil toch vooral dat zijn meiden plezier hebben en gaan genieten van dit moment.

Bij beide teams staat in ieder geval het plezier en de gezelligheid deze week voorop, verder zien ze wel hoever ze komen. Bij Assen 1 denken ze kans te hebben om de finales zaterdag te halen. Daarvoor zal vanavond al wel een horde genomen moeten worden. Tot nu toe gaan beide teams nog gelijk op: allebei hebben ze 2 punten uit 3 wedstrijden. 

De wedstrijd

De wedstrijd begint bijna 5 kwartier later dan gepland, maar dat is nog best netjes voor een eerste dag. Beide teams lijken wat gespannen te beginnen aan deze derby, want de eerste 4 rally’s komen niet verder dan de service. Bij 2-2 wordt pas het eerste echt punt gespeeld: Linde uit Assen 1 weet een goede aanval af te ronden. Assen 1 neemt in het begin de leiding en bouwt een kleine voorsprong op. Assen 2 speelt zeker niet slecht en weet aardig aan te haken, maar echt dichterbij komen ze niet. Assen 1 heeft het initiatief en weet steeds vaker aan aanvallen toe te komen. Dan is daar toch een opleving van Assen 2: langzaamaan komen ze terug en als het verschil nog maar 2 punten is neemt coach Ronald een time-out op de service van Nienke van Dieren.

Na de onderbreking weet Julia direct een mooi punt te scoren op buiten en zo is het verschil weer 3 punten: 14-11. Door een ace van Annelin en wat onduidelijkheid achterin bij Assen 1 weet het team van Henriette het gat zelfs te dichten tot 16-15. Maar dan stelt Assen 1 toch weer orde op zaken, Amarin zet met een flinke klap het team op setpoint: 19-15. Assen 2 weet het eerste setpoint nog weg te werken, maar daarna is het wel raak voor Assen 1; ze winnen de eerste set met 20-16.

De tweede set begint met een dubbele wissel aan beide kanten. Assen 1 is sterk geëindigd in de eerste set en zet dit door in de tweede set: Romee scoort de eerste bal mooi door het midden. Assen 2 is het even kwijt want in een vloek en een zucht kijken ze tegen een 6-2 achterstand aan. Assen 1 scoort aanvallen simpelweg meer punten en weet Assen 2 ook serverend onder druk te zetten. Julia serveert diep op de achterlijn en de bal lijkt uit te gaan. Het arbitrale duo heeft er geen goed zicht op en geeft een dubbelfout; het punt wordt opnieuw gespeeld. Gelukkig is dat geen enkel probleem voor Julia, ze serveert de bal behendig nóg wat verder zodat het nu wel duidelijk is. Fair play, Julia. 

Assen 2 geeft zich ondertussen nog niet gewonnen en probeert weer aan te haken. Het blijft alleen steeds bij korte oplevingen, waarna Assen 1 het initiatief weer overneemt: 16-10. Weer Julia aan service en weer zoekt ze de achterlijn op. Assen 2 blijft er moeite mee houden en het levert weer 2 directe punten op voor Assen 1. In een verwoede poging het tij nog te keren neemt Henriette bij een stand van 18-10 nog een time-out. Rosalie weet met een doortikbal nog een punt voor Assen 2 te scoren, maar het is Romee die met een ferme klap ook de 2e set voor Assen 1 binnenhaalt: 20-13.

Eindstand Gomarus Assen 1 – Gomarus Assen 2: 2-0.

Henriette: ‘Ik ben enorm trots op de meiden! We deden vaak goed mee, maar liepen er jammer genoeg steeds een beetje achteraan. Het belangrijkste is dat we plezier hebben gehad.’

Ronald: ‘Het gaat steeds een beetje beter, morgen zijn we hopelijk op onze top. Deze uitslag biedt in ieder geval perspectief en ik heb goede hoop dat we de zaterdag gaan halen.’