De Korenbeurs in Groningen (1967)
Op 23 maart 1967 vond in de Korenbeurs in Groningen een volleybaltoernooi plaats tussen 4 scholen uit Groningen (waaronder het gereformeerde Lyceum) en 1 uit Assen (de gereformeerde (M)ULO).
Aubussonhal in Assen (1968)
In 1968 was de (M)ULO in Assen aan de beurt om het toernooi te organiseren. In de Aubussonhal, een sporthal van het formaat gymzaal, werd het 2e toernooi gehouden.
Rol van de kerken in Assen
In 1968 had Assen ongeveer 35.000 inwoners. Enkele jaren eerder was in Nederland de 5-daagse werkweek ingevoerd. Wat ervoor zorgde dat mensen meer vrije tijd kregen en de behoefte ontstond om te sporten. Zo werd in 1968 binnen de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) van Assen-Zuid een Kontakt Organisatie (KO) opgericht die tot doel had om activiteiten te organiseren voor jongeren. In 1969 namen zij de organisatie van een meerdaags volleybaltoernooi op zich, waaraan meteen ruim 160 jongeren (ca 20 teams) van meerdere scholen meededen. Destijds was er nog een sterk verband tussen politiek, kerk en school. Het toernooi werd rond Pasen gehouden en kreeg zodoende de naam Paasvolleybaltoernooi (PVT).
Sporthal de Timp (1969)
Het toernooi verhuisde naar de net nieuw geopende sporthal De Timp, met 4 volleybalvelden en ca 230 tribune zitplaatsen. En groeide door naar een 4-daags toernooi met ca 48 deelnemende teams, afkomstig van de (van oorsprong) gereformeerde scholen en studentenverenigingen uit heel Nederland. In 1990 werd het PVT ondergebracht in een stichting. Sinds het afschaffen van de paasvakantie in 1994 wordt het PVT niet meer met Pasen maar in de voorjaarsvakantie gehouden.
Sporthal Olympus (2017)
Een nieuwe sporthal met 6 volleybalvelden en ca 500 tribune zitplaatsen maakte het mogelijk om het PVT te laten groeien. Dit zette de deur open om ook andere scholen en studentenverenigingen mee te laten doen. Zo vond in 2017 het 50ste PVT in een nieuwe sporthal plaats. Helaas kon het PVT door Covid 2 jaren (2021 en 2022) niet doorgaan. De vrees was dat het toernooi daarna ter ziele zou gaan bleek onterecht: in 2023 waren er meer aanmeldingen dan ooit te voren. Wat de organisatie ertoe noodzaakte om ook sporthal De Timp als extra locatie weer in gebruik te nemen.
Uniek toernooi
Het PVT is een uniek toernooi. Mogelijk gemaakt door de gastvrijheid van Assenaren, voornamelijk uit de kerken in Assen. Met als doelgroep jongeren van christelijke scholen en studentenverenigingen uit heel Nederland. Een evenement dat je als speler beleefd moet hebben! Niet alleen het toernooi, maar ook het verblijf in een gastgezin, het PVT-feest en de volle tribunes maken de beleving compleet. Een toernooi met een begin en een eind: van opening in de Kandelaar kerk tot de afsluiting in sporthal Olympus.
Lustra
Het 50e PVT (2017) was een mijlpaal in de historie van het PVT. Met 56 teams, een gigantisch feest met optredens van diverse artiesten, een PVT-diner met maar liefst 1.000 spelers, gastgezinnen en medewerkers. En ook 27 reünisten teams een toernooi om niet te vergeten: 3 generaties spelers op 1 toernooi! Sindsdien wordt er elke 5 jaar (lustrum) een reünistentoernooi gehouden tijdens het PVT.
(Oud) PVT bestuursleden
Overzicht in ontwikkeling
Door de jaren heen zijn er veel mensen als bestuurslid betrokken geweest bij het PVT. Sommigen meer dan 20 of zelfs 30 jaar achtereen. Voor elk van hen werd het PVT een onderdeel van hun leven. Zij zetten zich in met de gedachte dat het PVT een onvergetelijk evenement is voor jongeren. Op het PVT zijn vriendschappen voor het leven ontstaan. Ze hebben spelers zien genieten van het toernooi. Om hen jaren later ook weer als ouders van een nieuwe generatie spelers op de tribunes terug te zien. Een compleet historisch overzicht is er (nog) niet. We zijn bezig om deze namen en gezichten in beeld te brengen. Met natuurlijk de kans dat we ook mensen over het hoofd zien (laat het ons dan weten!). Hoe dan ook, voor iedereen geldt: op welke manier je ook betrokken bent geweest bij het PVT, dank voor alle tijd en energie die je in het PVT hebt willen steken.
PVT in beeld en geluid