De Gemiste Kans

“Er gaat niets boven Groningen,” werd als slogan bedacht in 1987 voor de promotie van de provincie. Het geeft je de indruk dat er inderdaad niets boven Groningen gaat. Hoewel deze slogan de tweede keus was in 1987, is het niet meer weg te denken uit het vocabulaire van de gemiddelde Groninger.                                                                                            

Super interessant natuurlijk, maar dit gaat toch niet over PVT? Eigenlijk wel. We kennen allemaal Assen als de PVT-stad, toch was Groningen de allereerste PVT-stad van Nederland. Daarmee was ook niet De Timp, maar de Korenbeurs de allereerste PVT-locatie. De plek waar je nu als Groninger student je broodjes ophaalt voor het college was ooit de plek waar ballen door de zaal heen vlogen. Op 23 maart 1967 vond daar een toernooi plaats tussen vijf scholen, vier uit Groningen en één uit Assen.                                                                                     

Blijkbaar was het geen succes want de Groningers waren niet enthousiast om het toernooi het volgende jaar opnieuw te organiseren. Tot grote verdriet van de ULO uit Assen die volgens het Nederlands Dagblad uit 1992 wel oren hadden naar een tweede editie. Dit is waar de slogan van de Groningers even niet meer van toepassing is. Het potentieel van dit toernooi ging duidelijk de pet van de Groningers te boven.               

Maar niet van de Kontakt Organisatie (K.O.) van de Gereformeerde kerk in Assen. Zij waren op 26 maart 1968 opgericht om de vrijetijdsbesteding in te gaan vullen met christelijke activiteiten. Leden van deze organisatie hadden blijkbaar het toernooi in Groningen nog in het achterhoofd en besloten dan ook dit toernooi te organiseren vanaf 1969. Eén jaar hiervoor hadden leraren en leerlingen van de Gereformeerde MULO uit Assen al besloten het toernooi voort te zetten. Dit gebeurde nog in de Aubussonhal aan de Vaart en duurde maar één dag. Toen de K.O. besloot het toernooi over te nemen waren er maar 160 deelnemers. Het toernooi zou twee dagen duren en werd voor het eerst gehouden in De Timp.

Zo begon het nu beroemde toernooi wat wij kennen als PVT. Inmiddels zijn we 57 jaar verder en kunnen we misschien voorzichtig concluderen dat als het gaat om het organiseren van toernooien, Assen boven Groningen staat.